JCI Romania – It’s people doing business, not the companies !

An interview with Diana Mardarovici, Vice President Development 2015 JCI Romania

Diana MardaroviciÎn calitate de Membru al Board-ului Director Junior Chamber International România, ­Diana Mardarovici faciliteaza dezvoltarea retelei de tineri lideri si antreprenori Junior Chamber International. Înfiintata în anul 2003, JCI România ofera solutii sustenabile pentru problemele curente ale comunitatilor în care activeaza. Astazi, JCI România are 9 organizatii locale: Brasov, Bucuresti, Buzau, Cluj, Constanta, Craiova, Iasi, Prahova si Timisoara si trei Grupuri de Initiativa în proces de afiliere la Arad, Galati si Târgu Mures. Dupa cum spune Diana Mardarovici, una dintre valorile JCI este: „Echitatea economica poate fi atinsa de oameni liberi prin libera initiativa.“

Membrii JCI considera ca antreprenoriatul si libera asociere reprezinta cea mai buna solutie pentru dezvoltarea economica a României. Prin organizatiile sale locale, JCI România dezvolta proiecte care încurajeaza înfiintarea de noi afaceri, networking-ul între antreprenori cu experienta si cei la început de drum, asocierea membrilor si simpatizantilor în noi afaceri, investitia în oameni.

source

REGIO: Doamna Mardarovici, credeti ca România este sau nu o tara prietenoasa cu tinerii antreprenori?
Cred ca exista o diferenta între atitudinea românilor si a României fata de tinerii antreprenori. Proiectele de sprijinire a tinerilor antreprenori dezvoltate de JCI România se datoreaza, în primul rând, românilor si mai putin României. Oamenii care sunt implicati în aceste proiecte o fac, de cele mai multe ori, din spirit civic. Românii au înteles ca baza sanatatii unei economii sunt IMM-urile, iar cei care au dezvoltat deja afaceri sunt dispusi sa ofere din timpul si experienta lor pentru a-i încuraja si pe altii. În România este astazi loc pentru toata lumea, mai mult decât atât, asistam la o explozie de start-up-uri si oameni cu idei. Daca va referiti la România prin institutiile statului, aici situatia e mai complexa. Din experienta mea, niciun reprezentant al acestor institutii nu intentioneaza sa fie „neprietenos“ cu tinerii antreprenori, doar ca fiecare defineste „prietenia“ diferit.

REGIO: De fapt, ce „merge“ si ce „nu merge“ în România, daca ne gândim la încurajarea tinerilor antreprenori?
Ce merge — libera initiativa si colaborarea în mediul privat, programele de mentorat. Ce nu merge — transparenta decizionala, relatia cu institutiile statului — nu cred ca sunt primul om care spune asta. Pentru toti cei care au încercat sa faca un plan de afaceri pe 5 ani, este evidenta problema imprevizibilitatii fiscale si investitionale din partea statului. Este imposibil sa-ti poti estima cheltuielile într-un mod corect atunci când regulile jocului se schimba la 6 luni, cel putin. Starea furtunoasa a fiscalitatii româ- nesti este cea mai mare problema a antreprenorilor — concluzie ce reiese si dintr-un studiu recent realizat de JCI România.
Ce merge partial — tot ce înseamna finantari nerambursabile. Aici am constatat o problema sistemica. Antreprenorii români sunt încurajati sa aplice la finantari în functie de ariile în care acestea sunt disponibile. O normalitate ar însemna sa cauti finantarea care se potriveste afacerii tale, nu invers. Totul trebuie sa plece de la nevoi, în niciun caz de la rezultat. Statul român nu are programe suficiente pentru tinerele antreprenoare. Daca luam exemplul statelor dezvoltate, pentru firmele care au participare majoritara femei exista o serie de subventii, beneficii, scutiri de plati. Cred ca o politica fiscala în acest sens ar creste semnificativ ponderea femeilor care ar intra în mediul de afaceri. Îmi bazez aceasta parere si pe propria mea experienta. Am constatat ca nu exista astfel de facilitati, contrar astepta- rilor partenerilor mei din SUA.

REGIO: Desfasurati numeroase actiuni de traning / formare cu tineri antreprenori din tara.
Cum îi vedeti pe acesti tineri? Calitatea lor cea mai importanta este perseverenta. Sunt oameni activi care cred în ideile lor si se bazeaza pe principii solide. Vad ca au înteles importanta unei retele, au înteles care este cel mai valoros lucru pe care poti sa-l detii astazi: informatia. Informatiile relevante vin de la oameni care sunt conectati mediului de afaceri, din cluburi si asociatii antreprenoriale.

REGIO: somajul tinerilor în România a devenit deja un fenomen îngrijorator. Credeti ca este parte a unui fenomen general european sau are si cauze specifice?
Ambele variante sunt corecte. În toata Europa exista o discrepanta între specialistii pregatiti de institutiile de învatamânt si cei ceruti de mediul de afaceri. În România, în particular, avem situatia unei mentalitati perdante. Tinerii pleaca de la premisa ca angajatorii vor sa-i exploateze sau ca se angajeaza „pe pile“. Pe de alta parte, tinerii români performeaza în afara tarii – asta e o problema specifica. Daca românii si-ar da si în tara sansele pe care si le dau în afara, ar vedea ca si aici se poate ajunge la performante. Trebuie sa iasa din zona de confort, sa-si asume responsabilitatea pentru propriul viitor, sa dedice mai mult de doua ore conceperii unui CV si sa aiba cât mai multe activitati extra curriculare, voluntare. În esenta, tinerii trebuie sa se implice în propria lor viata. Daca facultatile nu livreaza ceea ce se cere pe piata muncii, atunci sa gaseasca solutii alternative – sunt nenumarate, si multe absolut gratuite. De exemplu, abilitatile de utilizare a suitei Microsoft Office sunt minime la nivelul absolventilor de studii REGIO: somajul tinerilor în România a devenit deja un fenomen îngrijorator. Credeti ca este parte a unui fenomen general european sau are si cauze specifice? Ambele variante sunt corecte. În toata Europa exista o discrepanta între specialistii pregatiti de institutiile de învatamânt si cei ceruti de mediul de afaceri. În România, în particular, avem situatia unei mentalitati perdante. Tinerii pleaca de la premisa ca angajatorii vor sa-i exploateze sau ca se angajeaza „pe pile“. Pe de alta parte, tinerii români performeaza în afara tarii – asta e o problema specifica. Daca românii si-ar da si în tara sansele pe care si le dau în afara, ar vedea ca si aici se poate ajunge la performante. Trebuie sa iasa din zona de confort, sa-si asume responsabilitatea pentru propriul viitor, sa dedice mai mult de doua ore conceperii unui CV si sa aiba cât mai multe activitati extra curriculare, voluntare. În esenta, tinerii trebuie sa se implice în propria lor viata. Daca facultatile nu livreaza ceea ce se cere pe piata muncii, atunci sa gaseasca solutii alternative – sunt nenumarate, si multe absolut gratuite. De exemplu, abilitatile de utilizare a suitei Microsoft Office sunt minime la nivelul absolventilor de studii

 

Interview Claudiu Gamulescu (JCI Connect)

38, entrepreneur, Claudiu Gamulescu is living now in Laval, France, taking care of his internet startup Businessoo.com
He is one of the founders of JCI Brasov (Romania), VP Internationalism for JCI Romania, 2 years together with JCE Lyon and a proud present member of JCE Laval.

Interview-Claudiu-Gamulescu

 

1. How did you realize that you are an entrepreneur ?
Claudiu Gamulescu: After i finished the Academy of Economics in Bucharest, i was the only person i knew not running with CVs to multinationals. I risked opening a small technology business and i sticked to this. I realized much later that being on my own was the only possible way for my personality.

2. Why Internet?
Claudiu Gamulescu: I was trained for diplomacy. My dream was to act global from any office and at any hour, allowing myself a flexible program and satisfy the need to travel. So … in plus, now everybody loves it, (my mother that was ashamed of her son “doing nothing called internet” back in 1998.)

3. Octopus?
Claudiu Gamulescu: Is the joke of one of my good friends, when after days of trying to conclude a deal, he spoke with many people, everybody telling him to hire me. Finally he gave me that name, saying “Sir, your arms are everywhere, you are the Octopus of Internet ! 🙂

4. Connecting the dots ?
Claudiu Gamulescu: One of my dearest theories is Karinthy’s ”6 degrees of separation”. The internet is able to make 1 degree from 6. My startup is about this information ocean, where you can find another business-fish within seconds.

5. What is the most useful thing you learnt in management?
Claudiu Gamulescu: Never start a new “to do” list without finishing your old “to do” list. If one day you start thinking like this, you will plan better your time, energy, money and resources. You see clearer by defining smaller but reachable objectives, having less regrets in general.

6. Higher objectives are not motivating ?
Claudiu Gamulescu: Is not about dreaming, is about execution. Our brain cannot manage more than 7 processes in the same time. 3 of them assures your vital functions, so you can invest maximum 4 in objectives. Everybody should carefully choose.

7. You say there is no family time ?
Claudiu Gamulescu: For me comes the first! When you start young, you have only time and all the energy in the world. With age you understand that experience gains time, that money buys time and you are rich only having this scarce resource.

8. You are not even 40 …
Claudiu Gamulescu: Yes, but i am in the third developing stage. In my opinion people should change the work every five years and should pass to another stage every ten years, starting at the age of 15. The decades shoud be dedicated to 1)Fun 2)Learn 3)Business/Career 4)Build 5)Share 6)Re-Learn 7)Fun.

9. What you recommend to younger entrepreneurs ?
Claudiu Gamulescu: Younger, older, doesn’t matter… The only advice is TALK. On stage, at conferences or in the small corner, to your wife and to unknown people in the train. Talking (like writing or design) structure ideas. Get ideas out of your head and speak loud your projects.

10. JCI, one thought ?
Claudiu Gamulescu: JCI just happened to me and after many years i can tell it was one of the best experiences. I think if people discover JCI at 18, they are just in time to Learn, having Fun and prepare for Business (first 3 decades). I not only recommend, i wish you that !